D-dimer (plazma)

Adatlap

D-dimer (plazma)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A D-dimer-tesztet más laboratóriumi tesztekkel és képalkotó eljárásokkal együtt rendelik, hogy kizárják, diagnosztizálják és nyomon kövessék azokat a betegségeket és állapotokat, amelyek a hiperkoagulobilitást (fokozott véralvadást) okozzák. A leggyakoribb esetek egyike az MVT (mélyvénás trombózis), amely a szervezet mélyvénáiban, leggyakrabban a lábakban kialakuló vérrögképződést jelent. Mérése elősegíti az MVT, PE (pulmonális embólia), VT (vénás trombózis) és az AT (artériás trombózis) megerősítését, és főleg kizárását. A D-dimer meghatározása más vizsgálattal együtt ajánlott. Nem szabad, hogy az egyedüli teszt legyen egy betegség vagy állapot diagnózisára. Mind a megnövekedett, mind a csökkent D-dimer-szint utánkövetést igényel, és további vizsgálatok végzéséhez vezethet.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
<0,5 mg FEU/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A pozitív D-dimer a szervezetben lévő abnormálisan magas szintű fibrin degradációs termék jelenlétét jelzi. Ez árulja el az orvosnak, ha jelentős rögképződés (thrombus) kialakulás és lebomlás van a szervezetben, de nem ad információt a helyéről és az okáról. Tehát, a D-dimer emelkedése fokozott véralvadásra utal, s ez vérrögképződéssel járó betegségek jele lehet. Az emelkedett D-dimer következménye lehet a VTE-nek vagy a DIC-nek (disszeminált intravaszkuláris koaguláció), de okozhatja sebészeti beavatkozás, trauma vagy fertőzés is. Emelkedett szint található májbetegség, terhesség, rángógörcs, szívbetegség vagy bizonyos tumorok esetében is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van. A normál D-dimer teszt azt jelenti, nagyon valószínű, hogy nincs olyan akut állapota vagy betegsége a páciensnek, amely abnormális rögképződést vagy -lebontást okoz. Véralvadásgátló terápia alatt hamisan negatív D-dimer-eredményt kaphatunk.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!