Csontvelő - monocyta

Adatlap

Csontvelő - monocyta
csontvelővizsgálat

Mikor végzik?
A csontvelőben vörösvértestek (VVT), vérlemezkék és alapvetően öt különböző típusú (limphocyta, neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta) fehérvérsejt (FVS) termelődik a szükségletnek megfelelő számban és típusban. A szükségletet a sejtek felhasználása, a sejtveszteség és az öregedő sejtek folyamatos pótlása határozza meg. A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz. A monocyták a fehérvérsejtek egy csoportját alkotják, annak 4-6 %-át képezik. Feladataik közé tartozik a fehérvérsejtek többi fajtájával együtt, a szervezetbe jutott kórokozók, idegen anyagok megsemmisítése, a daganatsejtek elpusztítása, melyeket az ún. sejthez kötött immunválasz keretein belül látnak el.

Előkészületek
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból, alkalmanként csigolyából vagy combcsontból nyerhetnek. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alapvetően két módszer létezik a a csontvelői mintavételre: az aspiráció (folyékony minta "leszívása") és a biopszia (kis szövet darab eltávolítása).

Normálérték:
< 0,6 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A monociták értékének emelkedésével leggyakrabban vírusok vagy baktériumok által okozott fertőzésekben találkozhatunk, általában a fertőzés végét vagy krónikus fertőzést jelez: TBC, szívbelhártya-gyulladás (endocarditis), mononucleosis infeciosa, sarcoidosis, Langerhans-sejtes granulomatosis. Szisztémás, az egész szervezetet érintő autoimmun betegségekben vagy daganatos megbetegedésekben is észlelhetünk a normális tartománynál magasabb értékeket. Ritkábban zsíranyagcsere zavart okozó örökletesek betegségekben: Gaucher-kór, Niemann-Pick betegség. Ezen tárolási betegségekre jellemző, hogy a makrofágokban felhalmozódó szövettörmelék károsítja a működésüket.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Monocitopenia, azaz alacsony monocitaszám okai: monocytopeniát okoznak a csontvelőt érintő megbetegedések, daganatellenes kezelés részeként alkalmazott kemoterápiás szerek, szisztémás autoimmun betegségek, hosszabb távon alkalmazott kortikoszteroid terápia, valamint egyes baktériumok vérbe jutó toxinjai.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!