Csontvelő - metamyelocyta

Adatlap

Csontvelő - metamyelocyta
csontvelővizsgálat

Mikor végzik?
A csontvelőben vörösvértestek (VVT), vérlemezkék és alapvetően öt különböző típusú (limphocyta, neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta) fehérvérsejt (FVS) termelődik a szükségletnek megfelelő számban és típusban. A szükségletet a sejtek felhasználása, a sejtveszteség és az öregedő sejtek folyamatos pótlása határozza meg. A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz. A metamielociták vagy fiatal (Jugend) granulocyták aránya nagy, 16% körüli és a neutrophil granulocyta érési sor tagjai.

Előkészületek
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból, alkalmanként csigolyából vagy combcsontból nyerhetnek. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alapvetően két módszer létezik a a csontvelői mintavételre: az aspiráció (folyékony minta "leszívása") és a biopszia (kis szövet darab eltávolítása).

Normálérték:
7,4 - 24,7 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Leggyakrabban fertőzésekben, bakteriális gyulladásokban, leukémiában fokozódik a csontvelőben a neutrofil granulocyták képzése, de kortikoszteroidok, oxigénhiányos állapot (hipoxia), mérgezések hatására is kialakulhat emelkedett neutrofil szám. A neutrophilek számának emelkedése nem minden esetben kóros. Fiziológiás neutrophiliával találkozhatunk újszülöttekben, terhesség esetén, esetleg stressz következtében.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A neutrofil granulocyták száma csökkenhet (neutropenia) csontvelő károsodás (kémiai vagy vegyi anyagok toxikus hatására, sugárzás, bizonyos kemoterápiás gyógyszerek, az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek), egyes autoimmun betegségek, bakteriális vagy vírusos fertőzések esetén. Szintén a csontvelőben történő termelés csökken a csontvelőt érintő betegségek következtében: leukémia, lymphoma. A neutrophilek fokozott pusztulása, szintén alacsony neutrofil számot eredményez. A hypersplenismus kórképében a nagy lépben a fokozott a granulocyta tárolás vezet neutropeniához. A neutropenia következtében fokozódik a fertőzésekre való hajlam is.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!