Megakaryocyta

Adatlap

Megakaryocyta
csontvelővizsgálat

Mikor végzik?
A csontvelőben vörösvértestek (VVT), vérlemezkék és alapvetően öt különböző típusú (limphocyta, neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta) fehérvérsejt (FVS) termelődik a szükségletnek megfelelő számban és típusban. A szükségletet a sejtek felhasználása, a sejtveszteség és az öregedő sejtek folyamatos pótlása határozza meg. A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz. Az érett megakaryocyták a csontvelői sejteknek kb. 0,1%-át alkotják. A megakariocyták érése során a sejtplazmában sűrű hálózatot alkotó ún. demarkációs membránok képződnek, melyek feldarabolják a plazmát, s a leváló darabok mint vérlemezkék (trombocyta) kerülnek a vérkeringésbe.

Előkészületek
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból, alkalmanként csigolyából vagy combcsontból nyerhetnek. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alapvetően két módszer létezik a a csontvelői mintavételre: az aspiráció (folyékony minta "leszívása") és a biopszia (kis szövet darab eltávolítása).

Normálérték:
< 0,1 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A normál érték fölé emelkedett szintje krónikus gyulladásra, mieloproliferatív betegségekre utal. Emelkedett vérlemezkeszám (thrombocytosis) hátterében nem feltétlenül áll jelentős egészségi probléma, de a vérlemezkeszám emelkedése bekövetkezhet egy súlyosabb betegségcsoport, a mieloproliferatív betegségek (a vér alakos elemeinek kóros szaporulata) következtében is. Egyesek vérzéshajlama fokozódhat a vérlemezkék „tapadási képességének” hiánya miatt, míg másokban a vérlemezkék megtartják „tapadósságukat”. Mivel azonban számuk növekedett, hajlamosak lehetnek összetapadni, röggé állhatnak össze, ami fennakadhat az erekben, és súlyos, akár halálos károsodást okozhat (tromboembólia). Gyógyszerek közül a fogamzásgátló tabletták és egyéb ösztrogéntartalmú készítmények növelhetik a vérlemezkeszámot.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Ha kevés vérlemezke van jelen, vagy elegendő vérlemezke van ugyan, de azok nem működnek normálisan, megnő a túlzott vérzés lehetősége. Ha a vérlemezkeszám 20 000/mikroliter alá esik, spontán vérzések alakulhatnak ki, amit ezért életveszélyes állapotnak tekintenek. Csontvelői betegségben (leukémia) vagy egyéb csontvelői daganatban szenvedő betegekben gyakran jelentkezik nagymértékű, súlyos vérzés a jelentősen lecsökkent vérlemezkeszám (thrombocytopenia) miatt. Hosszan tartó vérzéssel járó betegség (idült vérző gyomorfekély) következtében is létrejöhet az alacsony érték. A vérlemezkék pusztulását autoimmun betegségek is okozhatják (lupus és Immun Thrombocytopeniás Purpura [ITP]). Egyes gyógyszerek, mint a heparin, szájon át szedhető antidiabetikumok és még akár az alkohol is a vérlemezkeszám csökkenését válthatják ki. Kemoterápia alatt ugyancsak csökkenhet a vérlemezkeszám. A várandós nők akár öt százaléka is thrombocytopeniássá válhat a terhesség végére.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!