Csontvelő - eosinofil sorozat

Adatlap

Csontvelő - eosinofil sorozat
csontvelővizsgálat

Mikor végzik?
A csontvelőben vörösvértestek (VVT), vérlemezkék és alapvetően öt különböző típusú (limphocyta, neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta) fehérvérsejt (FVS) termelődik a szükségletnek megfelelő számban és típusban. A szükségletet a sejtek felhasználása, a sejtveszteség és az öregedő sejtek folyamatos pótlása határozza meg. A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz. Az eosinophil érési vonal sejtjeinek aránya a csontvelőben kb. 3%. A csontvelőben képződnek, az érési folyamat befejeződését követően a vérkeringésbe jutnak. Szerepüket az allergiás reakciókban és néhány fertőzéstípus elleni védekezésben töltik be. Legnagyobb koncentrációban a nyálkahártyában fordulnak elő.

Előkészületek
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból, alkalmanként csigolyából vagy combcsontból nyerhetnek. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alapvetően két módszer létezik a a csontvelői mintavételre: az aspiráció (folyékony minta "leszívása") és a biopszia (kis szövet darab eltávolítása).

Normálérték:
1,1 - 5,2 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Eosinophiliáról akkor beszélünk, ha az eosinophil granulocyták száma felszaporodik a vérben. Leggyakrabban allergiás reakcióban (asthma), allergiás választ kiváltó gyógyszerek (penicillinallergia) szedése esetén, valamint gomba- és parazitafertőzésekben (bélférgesség) emelkedett a szintjük. Egyes fertőző betegségekben (kanyaró, skarlát, vérhas) is előfordul az eosinophilia. Autoimmun betegségekben, bizonyos bőrgyógyászati betegségekben (atópiás dermatitis), egyes vérképzőszervi daganatos betegségekben is találkozhatunk eosinophiliával.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony eosinophil számmal ritkán találkozhatunk pl. Cushing-szindrómában és stresszre adott válaszreakcióban. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!