Csontvelő - basophilek és hízósejtek

Adatlap

Csontvelő - basophilek és hízósejtek
csontvelővizsgálat

Mikor végzik?
A csontvelőben vörösvértestek (VVT), vérlemezkék és alapvetően öt különböző típusú (limphocyta, neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta) fehérvérsejt (FVS) termelődik a szükségletnek megfelelő számban és típusban. A szükségletet a sejtek felhasználása, a sejtveszteség és az öregedő sejtek folyamatos pótlása határozza meg. A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz. A basophil érési vonal sejtjeinek aránya a csontvelőben csupán 0,1% körüli, feladatuk az allergiás reakciók kiváltásában, a sebgyógyulásban, az immunvédekezésben van. A hízósejtek az immunrendszer részei, hisztamint termelnek, amely az allergiás reakciókban, valamint a gyomorsavtermelésben vesz részt.

Előkészületek
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból, alkalmanként csigolyából vagy combcsontból nyerhetnek. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alapvetően két módszer létezik a a csontvelői mintavételre: az aspiráció (folyékony minta "leszívása") és a biopszia (kis szövet darab eltávolítása).

Normálérték:
< 0,1 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A basophil granulocyták száma emelkedett (basophilia) lehet a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) és Hodgkin-lymphoma esetén (hypothyreosis). Szintén magas basophilszám észlelhető a csontvelőt érintő betegségekben (pl. polycythemia vera, myelofibrosis, leukémia egyes fajtái). Az allergiás asztma és az allergiás rhinitis kezdeti tüneteinek kialakulásáért az ún. hízósejtek felelősek.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Basophilszám csökkenéssel találkozhatunk a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) és az ennek következtében kialakult tireotoxikus krízis következtében, nagyon heveny túlérzékenységi reakciók (allergiás) esetén, fertőzések kezdeti stádiumában, hosszú ideig alkalmazott szteroid terápia esetén, súlyos betegségekben, melyek stressz-választ váltanak ki (emésztőrendszert érintő fekélybetegség, szívinfarktus, vérzéssel járó állapotok).

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!