CK - MB (kreatin-kináz)

Adatlap

CK - MB (kreatin-kináz)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A kreatin-kináz (CK) nevű enzim főként a vázizomban (CK-MM), a szívizomban (CK-MB, CK-MM), az agyban (CK-BB) és a gyomor-bélrendszerben (CK-BB) található meg. A szív- és vázizom károsodásának legfontosabb diagnosztikus enzime, szintje arányos az infarktus nagyságával. A CK-MB specifikus, a szívinfarktus fontos diagnosztikus jegye, mivel a magas totál CK váz- vagy szívizom eredetű lehet, a CK-MB segít a kettő közötti különbségtételben.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Bizonyos gyógyszerek (koleszterincsökkentő szerek-sztatinok) emelhetik a CK szintet és izomkárosodást okozhatnak.

Normálérték:
<25 U/L < 6%

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (vázizom betegségei, szívinfarktus, szívizom-gyulladás, izomsérülés, égés, stb.). A CK-MB specifikus, a szívinfarktus fontos diagnosztikus jegye. Amikor vérrögkezelés indul, a CK-MB-szint először emelkedik, aztán gyorsan csökken. Veseelégtelenségben szenvedőkben is magasabb lehet a CK-MB anélkül, hogy szívrohamuk lenne. Ritkán, idült vázizombetegség, alacsony thyreoidea hormon szintek és az alkoholizmus CK-MB-szint-emelkedést okozhat. Bizonyos gyógyszerek alkalmazása után magasabb aktivitást várhatunk (véralvadást csökkentő szerek, aszpirin, dexametazon, furosemid).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Szintje alacsonyabb lehet csökkent izomtömeg esetében, így például időskorban.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!