Cink

Adatlap

Cink
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása azonban nem egyenletes. Koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban meglehetősen állandó, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található cink mennyiségét a táplálék cinktartalma is befolyásolja. Legnagyobb része - kilencven százaléka - az izomzatban és a csontrendszerben található. A teszt a vérben (esetleg vizeletben) jelen lévő cink szintjét méri.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
9,2 - 19,9 µmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Klinikai jelentősége leginkább a csökkent értéknek van. Különböző fertőzésekre adott válaszok esetén emelkedhet (enyhén) a szintje.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Elégtelen cinkbevitelből származó klasszikus hiánytünetek kialakulása rendkívül ritka. Különösen a gyermekek, a fiatal felnőttek, a terhes anyák és az időskorúak veszélyeztetettek cinkhiány kialakulásában. Az enyhe cinkhiányt nehéz felismerni, mert nincsenek jellegzetes tünetei. Ám felhívhatja rá a figyelmet a növekedés lelassulása, pubertás korban a nemi érés késése, az étvágytalanság, esetleg az elhúzódó sebgyógyulás. Súlyos cinkhiány esetén csökken a szexuális aktivitás és a reprodukciós képesség, romlik az ízérzés és a szaglás, lassúbb a sebgyógyulás, csökken a szervezet ellenálló-képessége, hasmenés jelentkezhet, bőr- és hajelváltozások figyelhetők meg.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!