Cardiális troponin T

Adatlap

Cardiális troponin T
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A troponin nevű fehérjék (troponin C, I és T) az izomsejtek összehúzódásának szabályozásáért felelősek. A szívizomban található troponin I és troponin T különbözik a vázizmokban lévő I és T troponintól, így az előbbieket specifikusan lehet vizsgálni. A vizsgálat segít megállapítani, hogy a páciensnek volt-e szívinfarktusa vagy más szívkárosodása. A legpontosabb vizsgálat a szívroham megállapítására.

Előkészületek
Szívinfarktusra utaló tünetek esetén egy 12–16 órás periódusban 2-3 alkalommal kell a vizsgálatot elvégezni. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
< 30 ng/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A kismértékű emelkedés valamilyen fokú szívkárosodásra utalhat. Szívinfarktuskor a vérben lévő troponinszintek (I és T) az infarktus után 3-4 órával megemelkednek, és 10-14 napig emelkedett szinten maradhatnak. Ha a páciens troponinkoncentrációja jelentősen megemelkedett, és egyéb klinikai tünetei is vannak, akkor valószínűleg szívinfarktusa volt. A troponinszinteket más akut vagy krónikus betegségek is megemelhetik, pl. a myocarditis (szívizomgyulladás), szívelégtelenség, súlyos fertőzések, vesebetegségek, dermatomyositis (a bőr és a mögötte lévő izmok gyulladása), polymyositis (több izom egyidejű gyulladása).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normál körülmények között nagyon kis mennyiségben található a vérben.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!