cAMP

Adatlap

cAMP
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A ciklikus adenozin-monofoszfát (cAMP) másodlagos hírvivő molekulaként fontos szerepet játszik a sejten belüli jelátviteli folyamatokban. Olyan hormonok hatásának kiváltásában vesz részt, mint például a glukagon és az adrenalin. Vizsgálata a hiperkalcaemia, hypoparathyreosis, pseudohypaparathyreosis differenciáldiagnózisában is szerepet játszik.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A szérum mellett esetenként vizeletmintát is vesznek.

Normálérték:
8 - 28 nmol/l nmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Ha mellékpajzsmirigy túlműködés (hyperparathyreosis) áll fenn, akkor a vizelet cAMP érték 85%-ban emelkedett. A megemelkedett ciklikus AMP szint a sejtekben számos fiziológiai és biokémiai hatással bír, mint például a vérlemezke-aktiváció gátlása (ami a vérrögök kialakulásának alacsonyabb valószínűségét jelenti), csökkent hisztaminkibocsájtás (ami csökkenti az allergiás tüneteket), a szívizomösszehúzódások erősségének növekedése, az ütőerek és egyéb simaizmok ellazulása, megemelkedett pajzsmirigyfunkció, és megemelkedett lipolízis (zsírégetés).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A mellékpajzsmirigy alulműködése (hypoparathyreosis) esetén normál vagy kissé csökkent cAMP értékeket látunk. Számos betegséget részben jellemez a sejten belüli csökkent ciklikus AMP-szint. Többek között: asthma, ekcéma, pikkelysömör, angina, elhízás és magas vérnyomás.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!