C-peptid

Adatlap

C-peptid
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálat segítségével ellenőrizhető a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek inzulin-termelése, a C-peptid az inzulin-termelődés markerének tekinthető. A vizsgálatot cukorbetegeknél célszerű elvégezni. A vizsgálat segítségével megbecsülhető, hogy a cukorbeteg saját inzulin-termelése milyen mértékű, azaz a szájon át szedhető gyógyszerek mellett szükség van-e kiegészítő inzulin alkalmazására.

Előkészületek
A C-peptid meghatározásához szükséges vérvételt éhgyomorra kell elvégezni! A szérum mellett esetenként 24 órás vizeletmintát is vesznek.

Normálérték:
295-969 pmol/L

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas C-peptid szint általában magas inzulin szintet jelent. Ez lehet a túlzott inzulin-termelés, vagy egy magas vércukorszintre történő válasz eredménye, amelyet túlzott cukorfelvétel és/vagy inzulin rezisztencia okoz. Magas C-peptid szint előfordulhat még insulinomák, hypokalaemia, terhesség, Cushing-szindróma és veseelégtelenség esetén is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A C-peptid szint alacsony, ha a béta sejtek által termelt inzulin kevés, vagy amikor a külsőleg bevitt (exogén) inzulin, vagy más gátló anyag (pl. epinefrin) gátolja az inzulin-termelést. Egyes vizelethajtók és az alkohol is csökkentheti a C-peptid szintet.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!