HCG (Humán Chorio-Gonadotropin) - Terhességben

Adatlap

HCG (Humán Chorio-Gonadotropin) - Terhességben
vér, vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A humán chorio-gonadotropin (hCG) a terhes nő méhlepényében termelődő, hormon tulajdonságú fehérje. A terhességi teszt egy olyan speciális teszt, amellyel vérből vagy vizeletből ki lehet mutatni a hCG hormont, megerősítve ezáltal a terhesség tényét. A hormont kb. a menstruáció elmaradását követő 10. naptól kezdve lehet kimutatni, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a nő méhébe. A vizsgálat a terhesség diagnózisának megerősítésére, a terhesség monitorozására, illetve a petefészek vagy here, valamint a trophoblast (csírahólyag) betegségének diagnosztizálásához alkalmazható. Fontos tudni, hogy a hCG minden terhes nőben megjelenik, tehát nem jelent betegséget!

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Vizeletvizsgálat esetén a reggeli első vizelet szükséges.

Normálérték:
3. hét: 5,8 – 71,2; 4. hét: 9,5 – 750; 5. hét: 217 – 7.138; 6. h IU/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A terhesség korai szakaszában (első trimeszterében, azaz a 8–10. hétig) a hCG-szint gyorsan nő: a vér hCG-szintje 2-3 naponta megduplázódik. Méhen kívüli terhesség esetén a duplázódási idő megnyúlik. A hCG meghatározását használják a trophoblasttumor követésére, valamint a befejezett kezelések után kiújuló betegségek megfigyelésére is. Terápia alatt a csökkenő hCG-szint általában azt jelzi, hogy a tumor megfelelően reagál a kezelésre, ezzel szemben a hCG-szint emelkedése arra utal, hogy a tumor nem reagál a kezelésre.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Nem terhes nőknél a hCG-szint általában a kimutathatósági határ alatt van. A hCG koncentrációja hirtelen lecsökken a magzat elvesztését követően is. Ha ekkor a hCG koncentrációja nem csökken a kimutathatósági határ alá, ez azt jelzi, hogy hCG-t termelő szövet maradt a méhben, amit el kell távolítani. Klinikai jelentősége az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!