OGTT (Glükóz terhelés, 2 órás)

Adatlap

OGTT (Glükóz terhelés, 2 órás)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) a vérglükóz meghatározásainak sorozata. Az OGTT-t rendelhetik a diabetes diagnosztizálásának elősegítésére, és a megemelkedett vérglükózszint nyomon követésére. Az OGTT-t használják a terhes nők terhességi diabetesre történő szűrésére is általában a terhesség 24–28. hetében.

Előkészületek
Éhgyomorra szükséges a vizsgálatra érkezni. Vért vesznek, majd a páciens meghatározott mennyiségű (általában 75 gramm glükózt tartalmazó) cukoroldatot iszik. Ezt követően meghatározott időközönként (30, 60, 90 és/vagy 120 perc múlva) egy vagy több további glükózmérés következik, hogy folyamatosan kövessék a glükózszintet.

Normálérték:
Cukorbetegséget jelez, ha > 11; csökkent glükóztoleranciát, ha > mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas glükózszint (hyperglykaemia) általában cukorbetegséget jelez, de nem szabad elfelejteni, hogy más betegségek és állapotok is okozhatnak megemelkedett glukózszintet. Egyes további betegségek és állapotok, amelyek szintén megemelkedett glükózszintet okozhatnak: akromegália (végtag-megnagyobbodás), akut stressz (pl.: válasz traumára, szívrohamra, stroke-ra, szélütésre), krónikus veseelégtelenség, Cushing-szindróma, gyógyszerek (kortikoszteroidok, triciklikus antidepresszánsok, vizelethajtók, adrenalin, ösztrogének), túlzott táplálkozás, hyperthyreosis, hasnyálmirigyrák, hasnyálmirigy-gyulladás. Bármi, ami a vér glükózszintjét emeli, potenciálisan emeli a vizelet glükózszintjét is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony vagy nem detektálható vizeletglukóz-eredmény normálisnak tekinthető. Alacsony glükózszint (hypoglykaemia) előfordul a következő állapotok esetén is: adrenalinelégtelenség, alkoholfogyasztás, gyógyszerek (acetaminophen és anabolitikus szteroidok), kiterjedt májbetegség, hypopituitarismus, hypothyreosis, inzulin-túladagolás, inzulinomák (inzulintermelő hasnyálmirigy-daganat), éhezés.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!