Retikulocitaszám

Adatlap

Retikulocitaszám
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálat a vérszegénységek egyes fajtáinak meghatározására szolgál. Az ilyen fiatal sejtek normálisan csak kis számban vannak jelen a vérben, jelenlétük tükrözi a csontvelői vörösvérsejtképzés mértékét.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
40 - 97 G/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas VVT-szám veleszületett szívbetegségre, kiszáradásra, obstruktív tüdőbetegségre vagy csontvelői túltengésre utalhat. Magas VVT-szám megfigyelhető béta thalassaemia jelleg megléte esetén is, ami azonban egy jóindulatú állapot és csak csekély mértékű vagy ki sem mutatható vérszegénység kíséri. Vörösvérsejt széteséssel járó betegségekben, bizonyos autoimmun-folyamatokban, terhességben HELLP-szindróma, Rh-összeférhetetlenség, vérátömlesztés szövődménye esetén, valamint vérvesztés után a normális vérkép helyreállítása céljából fokozódik a vérképzés, ami retikulocita-szám emelkedéshez vezet.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb akkor a csontvelőben nem termelődik elég vörösvértest (vvt). Az alacsony VVT-szám többek között vérszegénységet, vérzést, vesebetegséget, csontvelői elégtelenséget (például sugárzás vagy daganat következtében létrejött), Hiányos táplálkozás (malnutritio)t jelezhet. Az alacsony szint utalhat még a hiányos vas-, folsav-, B12- és B6-vitamin-bevitelre.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!