PSA

Adatlap

PSA
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A prosztataspecifikus antigén (PSA) elsősorban a prosztata sejtjei által termelt fehérjemolekula. A PSA a prosztatarák diagnózisának elkészítésére használják mind a tünetekkel nem rendelkező, mind a tünetekkel rendelkező férfiak esetében, valamint segít a prosztatabiopszia (szövettani vizsgálat) szükségességének eldöntésében, a prosztatarák-kezelés hatékonyságának monitorozásában és a prosztatarák kiújulásának kimutatásában is. Fontos megjegyezni, hogy a PSA-vizsgálat nem a rák diagnosztizálására szolgál.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
< 40 év: < 1,4; 40-50 év: < 2,0; 50-60 év: < 3,1; 60-70 év: < 4, µg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Azoknál a betegeknél, akiknek a totál PSA-szintjük nagyobb, mint 10 ng/ml, nagyobb valószínűséggel alakul ki a prosztatarák. Ha a totál PSA koncentrációja 4–10 ng/ml között van, akkor ez jelenthet prosztatarákot, de jelenthet jóindulatú prosztata-hyperplasiát (BPH) vagy prosztatagyulladást is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A prosztatarák kezelésekor a PSA-szintnek fokozatosan csökkennie kell; a kezelés végére egy nagyon alacsony vagy nem kimutatható szintet kell elérnie a vérben. Egészséges férfiaknál a PSA szint alacsony.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!