Arteriovenosus O2 különbség

Adatlap

Arteriovenosus O2 különbség
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A perctérfogat mellett a másik tényező, amelyik az oxigén felhasználást meghatározza, hogy mennyi oxigént képes a vérből kivonni a működő izom, vagy egyéb szerv. Ez az arteriovenosus különbség. A növekedő intenzitású fizikai aktivitás fokozott oxigén fogyasztással jár. Ekkor az artériás vér oxigén tartalma alig változik, a vénásé pedig jelentősen csökken, ezért az arteriovenosus oxigén koncentráció különbség nő. Az edzettebb egyének több oxigén hasznosítására képesek egyetlen légvétellel is. Erre utal pl. az arteriovenosus oxigénkülönbség, amely azt méri, hogy két légvétel között mennyi oxigént adott le a vér a környező szövetekbe. A gyakorlatban kómás betegek agyi véráramlásának vizsgálatában (és kezelésében), valamint koronáriabetegek fizikai rehabilitációjában nyújt segítséget a vizsgálat.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
50 ml/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Intenzív izommunka során nő az arteriovenosus oxigén különbség, mivel az izmok növelik a vérből kivont oxigén mennyiségét.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Ha valaki edzetlen, akkor a keringés elszállítja az O2-t az izomszövethez, de az izomba bediffundálni nem fog (az arteriovenosus oxigén különbség alacsony marad).

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!