Várandósság - ösztradiol (vizelet)

Adatlap

Várandósság - ösztradiol (vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A legfontosabb ösztrogén az ösztradiol, nőkben főleg a petefészekben termelődik és a nemi jelleg kifejlődéséért felelős. Az ösztradiolszint meghatározását elsősorban a petefészek működésének vizsgálatára használják. Az ösztradiol mérési eredménye segít lányokban a pubertas praecox, férfiakban a gynecomastia okának kiderítésében.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Az ösztradiol referencia tartománya a női nem ciklus különböző fázisaitól, valamint az életkortól függően változik. Az ösztradiol koncentrációja a vérben napi ingadozást mutat. Mindezekért az eredményeknél a koncentráció változás tendenciáját figyelik. Szükség lehet azonban a 24 órán át gyűjtött vizeletmintára is.

Normálérték:
45 - 146 µmol/nap

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Emelkedő tendencia látható meddőség, pubertás preacox, petefészek, here, vagy mellékvese tumor, májzsugor (cirrhosis) esetén.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Csökkenő tendencia látható Turner-szindróma, az agyalapi mirigy csökkent működése és egyéb rendellenessége (hypopituitarismus), menopausa, a nemi belsőelválasztású mirigyek csökkent működése (hypogonadismus), polycystás ovarium szindróma (PCOS), anorexia nervosa, vagy extrém fizikai edzés esetén.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!