Vas

Adatlap

Vas
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz, ennek legnagyobb részét a vér oxigénszállító molekulájához, a hemoglobinhoz kötve. A vas nélkülözhetetlen nyomelem. Szükség van rá az egészséges vörösvértestek képzéséhez és néhány, különböző feladatot végrehajtó enzim felépítéséhez. A szérumvasvizsgálatot rendszerint a TVK-val (teljes vaskötő kapacitás) együtt rendelik.

Előkészületek
A vasvizsgálatra éhgyomorra kell érkezni. A vizsgálatot megelőző 24 órában nem szabad vaspótló tablettákat szedni.

Normálérték:
férfi: 10,6 - 28,3, nő: 6,6 - 26 µmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas vasszint öröklött betegség, többszörös vérátömlesztés, vasinjekciók, ólommérgezés, májbetegség vagy vesebetegség esetén láthatunk. Ritkán túl nagy adag vas elfogyasztása (általában gyermekek esetében) következtében jöhet létre. A hemokromatózis a magas vaskoncentráció leggyakoribb oka. Magas vaskoncentráció alakulhat ki többek között az alábbi anyagok miatt: vaspótló étrendi kiegészítők, nagy mennyiségű alkohol, metildopa.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony vaskoncentráció legtöbbször vashiány következménye, főleg ha a transzferrin és/vagy a TVK is magas. Idült betegségekben az alacsony vaskoncentrációhoz alacsony transzferrin és/vagy TVK tartozhat. Az alacsony vaskoncentráció vérszegénységet okozhat és legtöbbször hosszú ideje fennálló vagy erős vérzés, gyors növekedés (gyermekekben) és ritkán Hiányos táplálkozás (malnutritio) miatt alakulhat ki. Alacsony vaskoncentrációt okozhat többek között az ACTH (egy hormon) és a tesztoszteron.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!