Thrombocytafaktor 4

Adatlap

Thrombocytafaktor 4
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A heparin indukálta thrombocytopenia (HIT) kialakulásakor a heparin a thrombocyták 4-es faktorával (PF4, a thrombocyták alfa-granulumaiban lévő heparinkötő fehérje) komplexet képez, amely ellen antitest (IgG) képződik. Az IgG/heparin-PF4 komplex thrombocytaaktivációt okoz, ezzel fokozza a PF4 további felszabadulását és a folyamat felgyorsulását, ezzel pedig vérlemezkeszám csökkenést idéz elő. Ezt az állapotot nevezik heparin indukálta thrombocytopeniának.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
1,4 - 6,1 µg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A heparin-PF4 komplex jelenléte megnöveli a HIT kialakulásának esélyét, valamint trombinaktiváció és szisztémás hypercoagulabilitás is kialakulhat. Gyakoribb a vénás thrombosis, amely súlyos, életveszélyes lehet. Emelkedett PF4 szintek előfodulnak még gyulladásos vagy fertőző betegségekben, diabetesben, kardiovaszkuláris és vesebetegségek esetén. Azonban, a vizsgálat nem diagnosztikus értékű, a jelenlévő klinikai tüneteket is figyelembe kell venni.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Amennyiben nem mutatható ki a thrombocyta-faktor-4, nagy valószínűséggel a tünetek hátterében nem heparin indukálta thrombocytopenia áll. Érdemes más irányú vizsgálatokat is elvégezni.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!