Thrombocyta

Adatlap

Thrombocyta
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A thrombocyták vagy vérlemezkék a véralvadásban létfontosságú szerepet játszó, csontvelőben termelődő elemek. Mivel nagyon könnyen összetapadnak, ezért az érpálya sérülésekor először ők lépnek működésbe, és ezáltal kezdődik meg a véralvadék képződése. A rutin vérvizsgálat részeként határozzák meg szintjét. Kockázattal járó műtét előtt nagyon fontos a thrombocyta szám meghatározása, hiszen jelzi a betegek vérzési valószínűségét. A thrombocyta aggregáció mérése segít diagnosztizálni az öröklött és szerzett vérlemezke diszfunkciókat.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
150 - 400 G/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A normál érték fölé emelkedett szintje krónikus gyulladásra, myeloproliferatív betegségekre utal. Emelkedett vérlemezkeszám (thrombocytosis) hátterében nem feltétlenül áll jelentős egészségi probléma, de a vérlemezkeszám emelkedése bekövetkezhet egy súlyosabb betegségcsoport, a myeloproliferatív betegségek (a vér alakos elemeinek kóros szaporulata) következtében is. Egyesek vérzéshajlama fokozódhat a vérlemezkék „tapadási képességének” hiánya miatt, míg másokban a vérlemezkék megtartják „tapadósságukat”. Mivel azonban számuk növekedett, hajlamosak lehetnek összetapadni, röggé állhatnak össze, ami fennakadhat az erekben, és súlyos, akár halálos károsodást okozhat (thromboembólia). Gyógyszerek közül a fogamzásgátló tabletták és egyéb ösztrogéntartalmú készítmények növelhetik a vérlemezkeszámot.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Ha kevés vérlemezke van jelen, vagy elegendő vérlemezke van ugyan, de azok nem működnek normálisan, megnő a túlzott vérzés lehetősége. Ha a vérlemezkeszám 20 000/mikroliter alá esik, spontán vérzések alakulhatnak ki, amit ezért életveszélyes állapotnak tekintenek. Csontvelői betegségben (leukémia) vagy egyéb csontvelői daganatban szenvedő betegekben gyakran jelentkezik nagymértékű, súlyos vérzés a jelentősen lecsökkent vérlemezkeszám (thrombocytopenia) miatt. Hosszan tartó vérzéssel járó betegség (idült vérző gyomorfekély) következtében is létrejöhet az alacsony érték. A vérlemezkék pusztulását autoimmun betegségek is okozhatják (lupus és Immun Thrombocytopeniás Purpura [ITP]). Egyes gyógyszerek (pl. heparin), szájon át szedhető antidiabetikumok és még akár az alkohol is a vérlemezkeszám csökkenését válthatják ki. Kemoterápia alatt ugyancsak csökkenhet a vérlemezkeszám. A várandós nők akár öt százaléka is thrombocytopeniássá válhat a terhesség végére.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!