Tesztoszteron (szabad - férfi )

Adatlap

Tesztoszteron (szabad - férfi )
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A tesztoszteronszint vizsgálatát különböző, a férfi nemi működéssel összefüggő állapotok diagnosztizálására alkalmazzák. Ilyen a csökkent szexuális vágy, a merevedési zavar, a heredaganat, a túlzott szőrnövekedés.

Előkészületek
A férfiak között jelentős variációt mutat a tesztoszteronszint, ezért széles tartományú, életkorhoz kötött tesztoszteronértékek vannak. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
30.okt nmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Emelkedett tesztoszteronszint férfiakban utalhat heredaganatra, tesztoszteront termelő mellékvese-daganatra, vagy jelezheti androgének alkalmazását (anabolikus szteroidok).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normálisan a tesztoszteronszint az életkor előrehaladtával csökken. Férfiakban azonban a csökkent tesztoszteronszint jelezhet egy hypothalamus vagy hypophysis eredetű megbetegedést vagy a herék károsodását. Genetikai betegségek is okozhatják a csökkent tesztoszterontermelődést fiatal emberekben (Klinefelter-, Kallman-, és Prader–Willi-szindrómák), vagy testicularis elégtelenség, és infertilitás (mint a dystrophia myotonica, a muscularis dystrophiák egyik formája). A csökkent tesztoszteronszint utalhat károsodott tesztoszterontermelődésre is, amely létrejöhet a heréket ért károsító tényezők következtében, ilyen az alkohol, testi sérülés vagy vírusos megbetegedés (pl. mumpsz).

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!