Tesztoszteron (férfi)

Adatlap

Tesztoszteron (férfi)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A tesztoszteron egy szteroidhormon (androgén), amelyet férfiakban a here termel. Férfiakban a tesztoszteron stimulálja a másodlagos nemi jelleg kialakulását, mint pl. a hímvessző növekedését, a testszőrzet és az izomzat gyarapodását, a hang mélyülését. A tesztoszteronvizsgálatot különböző állapotok diagnosztizálására alkalmazzák: csökkent szexuális vágy, erekciós zavar, heredaganat, túlzott szőrnövekedés (hirsutismus), túlzott férfias jellegek (masculinisatio, virilismus).

Előkészületek
A férfiak között jelentős variációt mutat a tesztoszteronszint, ezért széles tartományú, életkorhoz kötött tesztoszteronértékek vannak. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
felnőtt: 9,9 - 28, gyermek: 5,3 - 26 nmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Emelkedett tesztoszteronszint férfiakban utalhat heredaganatra, tesztoszteront termelő mellékvese-daganatra, vagy jelezheti androgének alkalmazását (anabolikus szteroidok).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normálisan a tesztoszteronszint az életkor előrehaladtával csökken. Férfiakban azonban a csökkent tesztoszteronszint jelezhet egy hypothalamus vagy hypophysis eredetű megbetegedést vagy a herék károsodását. Genetikai betegségek is okozhatják a csökkent tesztoszterontermelődést fiatal emberekben (Klinefelter-, Kallman-, és Prader–Willi-szindrómák), vagy testicularis elégtelenség, és infertilitás (mint a dystrophia myotonica, a muscularis dystrophiák egyik formája). A csökkent tesztoszteronszint utalhat károsodott tesztoszterontermelődésre is, amely létrejöhet a heréket ért károsító tényezők következtében, ilyen az alkohol, testi sérülés vagy vírusos megbetegedés (pl. mumpsz).

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!