rT3

Adatlap

rT3
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A reverz trijódthyronin különbözik a pajzsmirigyműködés megítélésére használt T3-tól (trijódthyronin), mivel a jód atom más helyen kapcsolódik az aromás gyűrűhöz. Az rT3 metabolikusan inaktív, az ún. euthyreoid sick szindróma diagnózisában fontos. Az euthyreoid normális pajzsmirigy működést jelent, a sick jelentése levert vagy beteg, tehát egy olyan hormonális együttállás, mely alapján nem eldönthető, hogy a beteg pajzsmirigyének működése milyen. Általában a T4 szintet követi a koncentrációja.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
0,15 - 0,50 nmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Általában az emelkedett eredmény pajzsmirigy túlműködést (hyperthyreosis) jelez, valamint összefügghet számos átmeneti vagy idült pajzsmirigy betegséggel. Az emelkedett rT3 szint hypophysis betegséget is jelezhet. A magas szint leggyakoribb oka egy autoimmun betegség, a Basedow-kór. Egyes esetekben a pajzsmirigy jóindulatú daganata vagy az agyalapi mirigy TSH-t (pajzsmirigyserkentő hormont) termelő daganata lehet a jelenség oka. Magas lehet még anorexia nervosa, súlyos trauma és haemorrhagias shock, májbetegség, műtét utáni állapotokban, súlyos fertőzésekben, valamint égést szenvedett betegek esetén.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A csökkent eredmény pajzsmirigy alulműködést (hypothyreosis) jelez, melyet gyakran a Hashimoto thyreoiditis okoz. A csökkent rT3 eredmény összefügghet számos átmeneti vagy idült pajzsmirigy betegséggel, valamint hypophysis betegséget is jelezhet. Az alacsony oka lehet még jódhiány, a pajzsmirigy gyulladása, de lehet hátterében valamilyen autoimmun folyamat is.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!