Protein C (aktivitás, antigén)

Adatlap

Protein C (aktivitás, antigén)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A Protein C és S normál állapotban jelen van a vérben és a túlzott vérrögképződést megakadályozó rendszer része. A Protein C a Protein S segítségével úgy állítja be a normál vérrögképződés ütemét, hogy vérrögök csak azokon a helyeken képződjenek, ahol a sérülés van. A vizsgálat segít a thrombotikus esemény okának felderítésében. Ha mind a Protein C és a Protein S aktivitása és koncentrációja normális, akkor ez rendszerint megfelelő alvadás szabályozást jelez.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
70 - 130 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A megemelkedett Protein C szint rendszerint nem társul egészségi problémához, bár megfigyelték például, hogy megnövekedhet terhesség alatt, vagy ha szájon át szedhető fogamzásgátlót szed valaki. Klinikai jelentősége leginkább a csökkent értékeknek van.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A Protein C alacsony szintje súlyos állapothoz, túlzott vérrögképződéshez vezethet, vénás thromboembólia (VTE) alakulhat ki. Csökkent Protein C koncentráció fordul elő K vitamin hiánynál, májbetegségnél, súlyos fertőzéseknél (gyulladásos állapotok), vesebetegségek, különböző daganatok esetében, disszeminált intravaszkuláris koagulációnál (DIC), terhesség alatt, közvetlen thrombotikus esemény után, és syncumar vagy heparin véralvadásgátló terápiánál. Ezek az állapotok csökkent termelést vagy megnövekedett Protein C felhasználást tükröznek. Ezek lehetnek enyhék és ideiglenesek (mint a terhességnél) vagy különböző súlyosságúak ill. akutak, krónikusak és előhaladottak.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!