Progeszteron (nő)

Adatlap

Progeszteron (nő)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A progeszteron egy szteroidhormon, melynek fő szerepe, hogy segítsen felkészíteni a nő szervezetét a terhességre. Hatását több más női hormonnal együtt fejti ki. Megtermékenyítés során a progeszteron megállítja az endometrium növekedését, és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Ha a megtermékenyítés nem jön létre, a sárgatest degenerálódik, a progeszteronszint csökken, és menstruációs vérzés kezdődik. A vizsgálat segíti az infertilitás (meddőség) okának feltárását, az ovuláció (tüszőrepedés) idejének megállapítását, méhen kívüli terhesség vagy elhalt magzat kimutatását, a normális terhesség követését, és rendellenes méhűri vérzés okának felderítését.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről, azonban az ösztrogént és progeszteront tartalmazó hormonpótló kezelés nagyban befolyásolhatja az eredményeket. Mivel a progeszteron szintje a menstruációs ciklus alatt előre láthatóan változik, több (sorozatos) mérésre lehet szükség, valamint a vizsgálat eredményének értékeléséhez feltétlenül tudnunk kell, hogy a nő a menstruációs ciklus vagy terhesség mely fázisában van.

Normálérték:
menstruációs ciklus follikuláris fázis: 0,2 - 1,5, luteális fázi µg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A progeszteron szintje rendszerint a tüszőrepedés időpontjában kezd növekedni, néhány napig emelkedik, majd a petesejt megtermékenyülése esetén tovább nő. A progeszteron szintje ikerterhesség (kettős, hármas ikrek, stb.) esetén magasabb, mintha csak egyetlen magzat lenne. Emelkedett progeszteronszintek figyelhetők meg sárgatest ciszták keletkezésekor, mola terhességben (mola hydatidosa, üszökterhesség), és a petefészekrák egyik ritka formájában is.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Amennyiben nem következik be a megtermékenyülés, szintje csökken, ezáltal menstruációt vált ki. Ha a szintek a terhesség korai szakában nem emelkednek megfelelően, felvetődik a méhen kívüli terhesség és/vagy magzatelhalás gyanúja. A terhesség késői szakában alacsony progeszteronszintek fordulhatnak elő toxaemiával és preeclampsiával kapcsolatosan.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!