PO4 clearance

Adatlap

PO4 clearance
vér, vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A foszfor ásványi formában található a szervezetben, oxigénnel egyesülve különféle foszfátokat képez (PO4). A foszfátok nélkülözhetetlenek az energiatermeléshez, izom- és idegműködéshez, csontnövekedéshez. Pufferként fontos szerepük van a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.Számos megbetegedés a foszfátvesztés miatt okoz angolkórt (rachitis vagy osteomalacia). Általában a közös vonás ezekben az állapotokban a proximalis vesetubulusok kóros működése miatt a fokozott renalis foszforclearance és a következményes alacsony foszfátszint (hypophosphataemia). A mért értekeket a szérum foszfor és a vesefunkció (GFR) értékeivel együtt kell értelmezni.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Amennyiben gyűjtött vizeletminta szükséges, akkor 24 órán keresztül gyűjtött vizelet szükséges.

Normálérték:
5,4 - 16,2 ml/min

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Túl magas foszforszintet (hyperphosphataemia) okozhat, vagy azzal összefüggésben lehetnek a következő állapotok: veseműködési zavar, Hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés), hypocalcaemia, diabetikus ketoaciddosis (első alkalommal), foszfátpótlás.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normális esetben a foszfát csak nagyon kis mennyiségben (szervetlen foszfát formájában) található a vérben. A foszforhiányos étrend igen ritka, de előfordulhat alkoholizmus és Hiányos táplálkozás (malnutritio) esetén. Alacsony foszforszintet (hypophosphataemia) okozhatnak, vagy azzal összefüggésben lehetnek az alábbi állapotok: hypercalcaemia, diuretikumok (vízhajtók) túlzott használata, súlyos égési sérülések, diabetikus ketoacidsosis (kezelés után), hypothyreosis, hypokalaemia, savlekötők tartós alkalmazása, angolkór vagy osteomalacia. Fanconi szindróma kezelésének meghatározásában kérhetik a vizsgálatot.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!