PO4 (tubuláris resorptio)

Adatlap

PO4 (tubuláris resorptio)
vér, vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A foszfor ásványi formában található a szervezetben, oxigénnel egyesülve különféle foszfátokat képez (PO4). A foszfátok nélkülözhetetlenek az energiatermeléshez, izom- és idegműködéshez, csontnövekedéshez. Pufferként fontos szerepük van a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A szervezet a vér foszfor/foszfátszintjét úgy tartja fenn, hogy szabályozza a belekből felszívódó, illetve a vesék által kiválasztott vagy raktározott mennyiséget. A tubularis foszfátfelszívódást elsősorban a parathormon (PTH) szabályozza, csökkenti.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Amennyiben gyűjtött vizeletminta szükséges, akkor 24 órán keresztül gyűjtött vizelet szükséges.

Normálérték:
82 - 90 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Túl magas foszforszintet (hyperphosphataemia) okozhat, vagy azzal összefüggésben lehetnek a következő állapotok: veseműködési zavar, Hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés), hypocalcaemia, diabetikus ketoaciddosis (első alkalommal), foszfátpótlás.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normális esetben a foszfát csak nagyon kis mennyiségben (szervetlen foszfát formájában) található a vérben. A foszforhiányos étrend igen ritka, de előfordulhat alkoholizmus és Hiányos táplálkozás (malnutritio) esetén. Alacsony foszforszintet (hypophosphataemia) okozhatnak, vagy azzal összefüggésben lehetnek az alábbi állapotok: hypercalcaemia, diuretikumok (vízhajtók) túlzott használata, súlyos égési sérülések, diabetikus ketoacidsosis (kezelés után), hypothyreosis, hypokalaemia, savlekötők tartós alkalmazása, angolkór vagy osteomalacia.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!