Pancreas funkció - Tripszin (vér)

Adatlap

Pancreas funkció - Tripszin (vér)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A tripszin egy proteolitikus enzim. Feladata a proteinek emésztése a vékonybélben. Normális körülmények között prekurzora (tripszinogén) a hasnyálmirigyben termelődik, majd a vékonybélbe jut. A tripszin emésztőenzim központi szerepet játszik az emésztésben, mivel több más enzim aktiválásában is részt vesz. A táplálékban található fehérjék kisebb, peptideknek nevezett alegységekre történő lebontásáért felelős. Ha a hasnyálmirigy normálisan működik, a tripszin kimutatható a vékonybélben és a székletben. A vizsgálat a hasnyálmirigy működésének vizsgálatára és a cisztás fibrózis (mukoviszcidózis) szűrésére szolgál.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
140 - 400 µg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Ennél a vizsgálatnál a pozitív eredmény a normális, mivel azt mutatja, hogy a székletben van elegendő tripszin. Klinikai jelentősége a csökkent értékeknek van.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A negatív eredmény nem diagnosztikus értékű, de arra utal, hogy további vizsgálatokra van szükség cisztás fibrózis (CF) vagy hasnyálmirigy-elégtelenség diagnózisának irányában. Egyéb hasnyálmirigy működési zavar (akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás) esetén is negatív eredmény kaphatunk.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!