Pancreas funkció - Lipáz

Adatlap

Pancreas funkció - Lipáz
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Akut hasnyálmirigy-gyulladásban az amiláz szint általában párhuzamosan változik egy másik enzimnek, a lipáznak az aktivitásával. Általában az amilázt és a lipázt együtt kérik az akut hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) diagnosztizálására. A lipáz egy enzim, amely elsődlegesen a hasnyálmirigyben termelődik .Az emésztőrendszerbe kerülve segíti a zsíros ételek emésztését. Bizonyos fokig alkalmazzák továbbá cisztás fibrózis, lisztérzékenység és Crohn-betegség diagnosztizálására, ellenőrzésére is.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
< 70 U/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Akut hasnyálmirigy-gyulladás esetén a lipázszintek nagyon magasak, gyakran elérik a normál érték 2-5x-t is. A lipázértékek enyhén megemelkedhetnek pl. vesebetegségnél, nyálmirigygyulladáskor vagy gyomorfekélynél. Bizonyos esetekben a magas lipázszintet tumor okozza. A vérben található lipázszint rendszerint a heveny gyulladás fellépését követően már pár órával erőteljesen megemelkedik, majd körülbelül 4 nap után csökken. Akut pancreatitis esetén az emelkedett lipázszintekkel párhuzamosan egy másik enzim, az ún. amiláz szintje is megemelkedik, és hosszabb ideig (5-7 nap) úgy is marad. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásához együtt szokták kérni a lipáz- és az amilázvizsgálatokat. Mindkét vizsgálattal ellenőrizhető a krónikus pancreatitis is: mindkét enzim szintje enyhén emelkedett lehet krónikus pancreatitis esetén, és/vagy a szintek csökkenhetnek, ha a hasnyálmirigyben lévő amilázt és lipázt termelő sejtek károsodnak vagy elpusztulnak.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van. Alacsony lipázszint gyakran fordul elő cukorbetegeknél. Lipázhiányos embereknél gyakran fordul elő magas koleszterinszint és/vagy magas trigliceridszint. Jellemző a magas vérnyomás, súlyvesztési nehézség, visszér.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!