Ammónia

Adatlap

Ammónia
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálat során a vérben az ammónium-ion mennyiségét mérik, mely a szervezetünkben a fehérjék, aminosavak lebontása során keletkezik, illetve a bélbaktériumok is termelik. A szervezetünkből való kiválasztásban a máj és a vese vesz részt. Leginkább az öntudat változásának az értékelésére, vagy a hepaticus encephalopathia és a Reye-szindróma diagnosztizálására használják.

Előkészületek
Az ammónia meghatározása elvégezhető artériás vérből is, ez a módszer azonban sokkal ritkábban használt. Néhány orvos úgy érzi, hogy az artériás ammónia meghatározása klinikailag hasznosabb, és az irányelvek is azt mondják, hogy az artériás érték jobban használható a hepatikus encephalopathia felismerésében, de széleskörű egyetértés ebben sincs. Nőknél valamelyest változik a referenciatartomány: 11-51 µmol/L. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
16 - 60 µmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az agyban az ammónia és a máj által átalakított egyéb vegyületek képesek hepatikus encephalopathiat okozni. (Mivel a hepaticus encephalopathiát elsősorban a vérben és az agyban felhalmozódott toxinok okozzák, a vér ammóniaszintje kevéssé korrelál a károsodás mértékével, ezért ez a felhasználási mód erősen vitatott.) Ez a betegség olyan elmebeli és neurológiai változásokkal jár együtt, amelyek zavartsághoz, tájékozódási képtelenséghez, álmossághoz, végül kómához vezetnek, akár egészen a halálig. A csecsemők és a gyermekek emelkedett ammóniaszint esetén gyakran hányhatnak, ingerlékenyekké, majd egyre inkább közönyösekké válnak.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az ammóniának a vérben mérhető normál koncentrációja nem jelenti a hepaticus encephalopathia megszűntét, de az ammónia vérben mérhető szintje nem tükrözi teljes mértékben az agyi ammóniaszintet (ez utóbbi akár magas is lehet), ezért nehéz korrelációt vonni a tünetek és az ammónia vérszintje között.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!