Neutrophilek - Felnőtt

Adatlap

Neutrophilek - Felnőtt
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A neutrofilek adják a fehérvérsejtek 2/3-át. a csontvelőben keletkeznek. A szervezetbe jutott kórokozók elleni védekezésben vesznek részt, fő funkciójuk a baktériumok és sejttörmelékek bekebelezése. Számuk heveny fertőző gyulladáskor (főleg gennykeltő baktériumokkal szemben), egyes rosszindulatú szövetképződés (rák) esetén, és néhány más betegségben jelentősen megemelkedhet.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
1,9 - 8,0 G/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Leggyakrabban fertőzésekben, bakteriális gyulladásokban, leukémiában fokozódik a csontvelőben a neutrofil granulocyták képzése, de kortikoszteroidok, oxigénhiányos állapot (hipoxia), mérgezések hatására is kialakulhat emelkedett neutrofil szám. A neutrophilek számának emelkedése nem minden esetben kóros. Fiziológiás neutrophiliával találkozhatunk újszülöttekben, terhesség esetén, esetleg stressz következtében.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A neutrofil granulocyták száma csökkenhet (neutropenia) csontvelő károsodás (kémiai vagy vegyi anyagok toxikus hatására, sugárzás, bizonyos kemoterápiás gyógyszerek, az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek), egyes autoimmun betegségek, bakteriális vagy vírusos fertőzések esetén. Szintén a csontvelőben történő termelés csökken a csontvelőt érintő betegségek következtében: leukémia, lymphoma. A neutrophilek fokozott pusztulása, szintén alacsony neutrofil számot eredményez. A hypersplenismus kórképében a nagy lépben a fokozott a granulocyta tárolás vezet neutropeniához. A neutropenia következtében fokozódik a fertőzésekre való hajlam is.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!