Nátrium (vizelet)

Adatlap

Nátrium (vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A nátrium olyan molekula, amely létfontosságú a szervezet egészséges működéséhez. A többi elektrolittal, például a káliummal, a kloriddal és a széndioxiddal (CO2) együtt fő szerepe a szervezet folyadék mennyiségének szabályozásában van. A vizsgálat a szervezet elektrolit-háztartási zavarának kivizsgálására, az idült vagy heveny hypernatraemia (magas nátriumszint) vagy hyponatraemia (alacsony nátriumszint) megállapítására történik. A vizeletből mérhető nátriumürítést a vér nátriumszintjével együtt kell értékelni.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A vizeletből történő Na-ürítés meghatározásához 24 órán át gyűjtött vizeletminta szükséges.

Normálérték:
40 - 220 mmol/nap

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A vér magas nátriumszintje (hypernatraemia) majdnem mindig a csökkent vízfogyasztás melletti túlzott vízvesztés (dehidráció) eredménye. A magas nátriumszint a nyálkahártyák kiszáradását, szomjúság érzetet, nyugtalanságot, izgalmat, ésszerűtlen viselkedést, izomrángást, súlyosabb esetben kómát eredményez. Betegség is okozhat hypernatraemiát, ilyen pl.a Cushing- szindróma, vagy a nagyon kevés anti-diureticum-hormon termelés (diabetes insipidus). Ha a vérben emelkedett a nátrium koncentrációja, normál körülmények között a szervezet a vizelettel igyekszik megszabadulni a fölöslegtől, így a vizelet nátriumtartalma is magas lesz. Akkor is magas lehet a vizeletszint, ha a szervezet sok nátriumot veszít, ebben az állapotban a vér nátriumszintje normál vagy alacsony.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony nátriumszintet (hyponatraemiát) leginkább a túlzott nátriumvesztés ill. túlzott vízfogyasztás, vagy vizenyő (oedema) okozhatja. Ha a nátriumszint gyorsan csökken, akkor gyengeséget, fáradékonyságot, súlyosabb esetekben zavartságot érezhet a beteg, vagy akár kómába is eshet. Ha azonban a nátriumszint csak lassan, fokozatosan csökken, előfordulhat, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik. Ritkán a hyponatraemia csökkent nátrium bevitel következménye (nátriumban szegény táplálék, vagy nátriumhiányos infúziós kezelést követően). A hyponatraemia leggyakorib oka azonban valamilyen fokozott nátriumvesztéssel járó betegség vagy állapot (Addison kór, hasmenés, túlzott izzadás, vízhajtóval történő gyógyszerelés, vagy vesebetegség). Ha a nem megfelelő mennyiségű nátriumbevitel miatt csökken a vér nátriumszintje, akkor a vizeletszint is alacsony.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!