Minőségi vérkép - monocyta

Adatlap

Minőségi vérkép - monocyta
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A fehérvérsejtek egyik csoportja (kb. 4-6%-uk), amelynek fő funkciója a baktériumok és más, a szervezetbe bekerült részecskék bekebelezése és lebontása, a daganatsejtek elpusztítása, melyeket az ún. sejthez kötött immunválasz keretein belül látnak el.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
< 0,8 x 1000000000/l v. átl. 4,4 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A monociták értékének emelkedésével leggyakrabban vírusok vagy baktériumok által okozott fertőzésekben találkozhatunk, általában a fertőzés végét vagy krónikus fertőzést jelez: TBC, szívbelhártya-gyulladás (endocarditis), mononucleosis infeciosa, sarcoidosis, Langerhans-sejtes granulomatosis. Szisztémás, az egész szervezetet érintő autoimmun betegségekben vagy daganatos megbetegedésekben is észlelhetünk a normális tartománynál magasabb értékeket. Ritkábban zsíranyagcsere zavart okozó örökletesek betegségekben: Gaucher-kór, Niemann-Pick betegség. Ezen tárolási betegségekre jellemző, hogy a makrofágokban felhalmozódó szövettörmelék károsítja a működésüket.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Monocitopenia, azaz alacsony monocitaszám okai: monocytopeniát okoznak a csontvelőt érintő megbetegedések, daganatellenes kezelés részeként alkalmazott kemoterápiás szerek, szisztémás autoimmun betegségek, hosszabb távon alkalmazott kortikoszteroid terápia, valamint egyes baktériumok vérbe jutó toxinjai.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!