Minőségi vérkép - eosinophil

Adatlap

Minőségi vérkép - eosinophil
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A fehérvérsejtek (leukocyták) egyik csoportja, amelyeknél a sejtekben lévő szemcsék eosin festékkel jól festhetők. Normál körülmények között az eosinophil fehérvérsejtek száma az összfehérvérsejtszám 3-4%-a körül ingadozik. Az eosinophilok nagy szerepet játszanak az allergiás folyamatokban és néhány fertőzésféle elleni védekezésben.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
< 0,55 x 1000000000/l v. átl. 2,5 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Eosinophiliáról akkor beszélünk, ha az eosinophil granulocyták száma felszaporodik a vérben. Leggyakrabban allergiás reakcióban (asthma), allergiás választ kiváltó gyógyszerek (penicillinallergia) szedése esetén, valamint gomba- és parazitafertőzésekben (bélférgesség) emelkedett a szintjük. Egyes fertőző betegségekben (kanyaró, skarlát, vérhas) is előfordul az eosinophilia. Autoimmun betegségekben, vérképzőszervi daganatos betegségekben, Hodgkin-kórban, lymphoma és csontvelői betegségek, valamint bizonyos bőrgyógyászati betegségekben (atópiás dermatitis) is találkozhatunk eosinophiliával.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony eosinophil számmal ritkán találkozhatunk pl. Cushing-szindrómában és stresszre adott válaszreakcióban. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!