Minőségi vérkép - basophil

Adatlap

Minőségi vérkép - basophil
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A fehérvérsejtek (leukocyták) egyik csoportja, amelyeknél a sejtekben lévő szemcsék bázikus festékkel jól festhetők. Feladatuk az allergiás reakciók kiváltásában, a sebgyógyulásban, az immunvédekezésben van.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
< 0,20 x 1000000000/l v. átl. 0,5 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A basophil granulocyták száma emelkedett (basophilia) lehet a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) és Hodgkin-lymphoma esetén (hypothyreosis). Szintén magas basophilszám észlelhető a csontvelőt érintő betegségekben (pl. polycythemia vera, myelofibrosis, leukémia egyes fajtái). Bakteriális fertőzés, gyulladás, krónikus myeloid leukémia (CML) során szintén emelkedhet a szint.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normál körülmények között a basophil fehérvérsejtek mennyisége nem haladja meg az összfehérvérsejtszám 1%-át. Basophilszám csökkenéssel találkozhatunk a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) és az ennek következtében kialakult tireotoxikus krízis következtében, nagyon heveny túlérzékenységi reakciók (allergiás) esetén, fertőzések kezdeti stádiumában, hosszú ideig alkalmazott szteroid terápia esetén, súlyos autoimmun betegségekben, kemoterápia vagy sugárterápia során.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!