Lymphocyták - Felnőtt

Adatlap

Lymphocyták - Felnőtt
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A lymphociták a fehérvérsejtek egyik fő csoportját alkotják. Normál állapotban a lymphocyták a felnőtt szervezetben lévő fehérvérsejteknek kb. 25%-át képezik, ez a mennyiség fertőzés esetén jelentősen megemelkedhet. A lymphocytákat a nyirokszövet termeli, és két nagy csoportjukat tartják számon: a B-sejteket (a humorális immunválasz fő végrehajtói, felismerik az antigéneket és specifikus ellenanyagot termelnek ellenük) és a T-sejteket (a sejtek által közvetített immunválaszban vesznek részt, immunológiailag aktív vegyületeket választanak el, és segítik a B-sejteket a működésükben).

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
0,9 - 4,44 G/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Limphocytaszám emelkedéssel főleg vírusfertőzések során találkozhatunk, de egyes bakteriális fertőzésekben, pl. TBC is előfordul. Csontvelőt érintő daganatok (akut és krónikus limphoid leukémia), valamint a daganatos betegségek kezeléseként alkalmazott sugárterápia, pajzsmirigy túlműködésével járó Graves-Basedow kór, valamint a bélrendszert érintő Crohn-betegség is okozhatja a lymphocyták magasabb értékét.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A lymphocyták száma különböző betegségekben csökkenhet (lymphocytopenia): humán immundeficiencia vírus (HIV), heveny gyulladásos megbetegedések, egyes autoimmun kórképek (SLE). A szervezetet érő különböző eredetű súlyos stressz, kortikoszteroid terápia, daganatellenes kezelés részeként alkalmazott kemoterápiás szerek valamint sugárkezelés. Ritkán egyes örökletes megbetegedések, melyek az immunrendszer hiányos működését eredményezik, szintén limphocytopeniát okoznak. Súlyos fokú limphocyta hiány, akár az életet is veszélyeztető fertőzések kialakulásához vezethet, melyek kiváltói baktériumok, vírusok, gombák, paraziták egyaránt lehetnek.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!