Lymphocyta (perifériás) - B sejt CD20 pos.

Adatlap

Lymphocyta (perifériás) - B sejt CD20 pos.
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A fehérvérsejtek egyik fő csoportja. A lymphocytákat a nyirokszövet termeli, és két nagy csoportjuk közül az egyik a B-sejtek, melyek a humorális immunválasz fő végrehajtói, felismerik az antigéneket és specifikus ellenanyagot termelnek ellenük. A B-sejtek normális aránya a vérben az életkortól, nemtől és rassztól függően változó, kb. az összes lymphocyta 5-15 %-a, melyeken belül további alcsoportok azonosíthatók, amik eltérő jellemzőkkel és funkciókkal rendelkeznek. A B sejtek felszínén megtalálható a CD20 sejtfelszíni marker fontos differenciáldiagnosztikai szerepet tölt be a különböző lymphomák, leukémiák esetében.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
15.máj 5 - 15 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A B-sejtekből kiinduló leukémiák, lymphomák esetén jelentősen emelkedhet a szintje, de autoimmun betegségekben (rhaumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus) is magasabb lehet a szinjte. A non-Hodgkin lymphomák kb. 90%-ának sejtjein, valamint az agresszív B-sejtes lymphomák felszínén is megtalálható a CD20 marker.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A B-sejtek számos betegségben fontos szerepet játszanak, és arányuk a különböző kórképekben jelentősen változhat, egyes immunhiányos (IgA deficiencia) betegségekben csökkenhet a szintje. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!