Lipoprotein APO B

Adatlap

Lipoprotein APO B
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az apolipoproteinek a zsír-anyagcsere elengedhetetlen részét képezik. Az apolipoproteinek a lipoproteinek fehérjekomponensei; olyan komplexek, amelyek a lipideket szállítják a véráramban. A legtöbb lipoprotein koleszterinben vagy trigliceridben gazdag, és a lipideket szállítja a szervezetben a sejtekhez. A vizsgálat segít értékelni az atherosclerotikus (érelmeszesedéses) szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az Apolipoprotein B két formában létezik: Apo B-48 és Apo B-100. Az Apo B-48 a belekben képződik, az Apo B-100 a májban termelődik.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
férfi: 700 - 1200, nő: 650 - 1050 mg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az emelkedett Apo B-100 szint emelkedett LDL szintet jelent, és az érelmeszesedés veszélyére utalhat. A szintemelkedést aktuálisan okozhatja zsírban gazdag étrend és/vagy a vérből történő csökkent LDL-ürítés is. Emelkedett Apo B-100 szinteket találunk hyperlipidaemia esetén, valamint olyan pácienseknél, akik, epeút elzáródásban, cukorbetegségben szenvednek, gyógyszert szednek (pl. béta-blokkolót, vizelethajtót), familiáris kombinált hyperlipidaemiájuk, pajzsmirigy alulműködésük, nephrosis szindrómájuk van vagy terhesek.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az Apo B-100 szintje bármely, a lipoprotein termelődését, vagy a májban történő lebomlását és elraktározódását érintő körülmény esetén csökkenhet. Alacsonyabb szinteket találunk krónikus anaemiában (vérszegénység), krónikus tüdőbetegség, pajzsmirigy túlműködés, alultápláltság, Reye szindróma esetén, valamint műtét utáni állapotokban.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!