LH - nő

Adatlap

LH - nő
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A luteinizáló hormon (LH) az agyban, az agyalapi mirigyben (hipophysis) termelődik. Az LH termelődés bonyolult szabályozás alatt áll, amelyben a hipofízisen kívül szerepet játszanak az ivarmirigyekben (petefészekben illetve herékben) és a hipotalamuszban termelődő hormonok is. A nők menstruációs ciklusa 2 fázisra osztható, a follikuláris és luteális fázisra, amelyben a ciklus közepén a follikulus-stimuláló hormon (FSH) és LH szintje meredeken megemelkedik. Az LH (és FSH) magas szintje a ciklus közepén tüszőrepedést vált ki. Menopauzáben, amikor a petefészkek működése leáll, az LH szintek emelkedettek maradnak. Az LH meghatározás (az FSH meghatározással együtt) mind férfiaknál, mind nőknél a meddőség lehetséges okának felderítését, a hipophysisvagy ivarmirigyek rendellenességeinek kimutatását célozza.

Előkészületek
A vizsgálathoz leggyakrabban a kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. A vérvételt nőknél gyakran kétszer kérik: egyszer a menstruációt követő 1 hét múlva, majd a következő menstruáció várható időpontja előtt 1 héttel. Esetenként bármilyen időpontban vett vizeletmintából vagy 24 órás gyűjtött vizeletből is kérhetik a hormon meghatározását, utóbbi segíthet az LH napi ingadozásából származó bizonytalanság kiküszöbölésében.

Normálérték:
ciklusközepi csúcs: 14 - 85, follicularis fázis: 2,4 - 14, lutea IU/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Nőknél az LH (és FSH) szintek meghatározása segíthet elkülöníteni az elsődleges petefészek működési elégtelenséget a másodlagos petefészek működési zavaroktól (amikor a petefészkek a hypophysis vagy a hipothalamus rendellenessége miatt nem képesek ellátni funkciójukat). Elsődleges petefészek működési elégtelenségben az LH és FSH szintek emelkedettek. Elsődleges petefészek működési elégtelenség oka lehet: fejlődési zavar - petefészek hiánya, kromoszóma rendellenességek; petefészek működésének túlságosan korai megszűnése - besugárzás, kemoterápia, autoimmun betegség; krónikus anovuláció (a tüszőrepedés elmaradása) - policisztás ovárium szindróma (PCOS), mellékvese betegség, pajzsmirigy betegség, petefészek tumor. Amikor egy nő eléri a változó kort (menopauzát), és petefészkei beszüntetik működésüket, az LH szintek megemelkednek.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony LH szint figyelhető meg másodlagos petefészek működési elégtelenségben, amikor is a hipophysis vagy hipothalamus működésével kapcsolatos problémák vannak jelen, valamint meddőség esetén.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!