Kreatinin

Adatlap

Kreatinin
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A teszt a vérben és/vagy a vizeletben található kreatinin mennyiségét méri. A vese szűrletképző működésének jelzőjeként alkalmazzák. A kreatinint majdnem teljes egészében a vesék választják ki, így a vérben lévő szintből jól lehet következtetni a vesék működésére, a kreatinin meghatározását általában a vér karbamidvizsgálatával együtt kérik. A vér és a vizelet kreatininszintjéből számítható ki a kreatinin-clearance. Ezzel mérhető, hogy a vesék milyen hatékonyan szűrik ki a vérből a kreatininhez hasonló kis molekulákat. A vizeletkreatinin-meghatározás eredménye gyakran vonatkoztatásul szolgál egyéb, a vizeletben található komponensek (pl. fehérjék) vizsgálatakor is. A szérumkreatinin-méréseket (az életkor, súly és nem függvényében) a glomerulus filtrációs ráta (GFR) számítására is fel szokták használni. Ez egyfajta szűrőteszt, és a vesekárosodás kimutatására szolgál.

Előkészületek
A karból vénás vért vesznek. Előfordulhat, hogy a vérvételen kívül 24 órás vizeletmintát is kérnek. A kreatininkoncentráció férfiaknál kicsit magasabb, átlagosan a normál 24 órás vizelet kreatinin szint 7100-17700 µmol/nap között van. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. 10-30%-os kreatininszint-emelkedés figyelhető meg olyan személyeknél, akik igen sok húst fogyasztanak.

Normálérték:
férfi: 62 - 106, nő: 44 - 84 µmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A vér emelkedett kreatininszintje olyan betegségekre vagy állapotokra utalhat, amelyek befolyásolhatják a veseműködést. Ez lehet például: vesékben lévő erek károsodása vagy gyulladása (glomerulonephritis), vesék baktériumos fertőzése (pyelonephritis), sejtelhalás a vesék kis csövecskéiben gyógyszerek vagy toxinok hatására (akut tubuláris nekrózis), prosztatabetegségek, vesekő vagy egyéb húgyúti elzáródások, vesék csökkent vérellátása (sokk, kiszáradás, rendellenes szívműködés, atherosclerosis vagy cukorbetegség miatt).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony kreatininszint nem gyakori és nem ad okot nyugtalanságra. Általában olyan esetekben fordul elő, amikor csökken az izomtömeg.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!