Klorid (verejték)

Adatlap

Klorid (verejték)
verejtékvizsgálat

Mikor végzik?
A verejtékvizsgálattal meghatározzák a verejték nátrium- és kloridszintjét. A verejtékvizsgálatára a két legelterjedtebb módszer a kloridkoncentráció, valamint a vezetőképesség mérése. A CF diagnózisa céljából a verejtékklorid koncentráció mérése az ajánlott módszer. A verejtékklorid vizsgálat segít a cisztás fibrosis (CF) diagnózisának megerősítésében vagy kizárásában olyan egyénekben, akiknél más vizsgálati módszerrel pozitív vagy nem egyértelmű eredményt kapunk.

Előkészületek
Speciális verejtékstimulációs módszer alkalmazásával nyert verejtékminta szükséges a vizsgálathoz. Ez egy fájdalommentes folyamat, amely bizsergést vagy meleg érzést okoz. Verejtékmintát gyűjtenek mintegy 30 percig, vagy egy műanyag spirál csőben vagy egy darab gézre, vagy itatóspapírra. Az így nyert verejtéket azután megvizsgálják.

Normálérték:
< 40 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A pozitív verejtékklorid vizsgálat azt jelzi, hogy a beteg nagy valószínűséggel CF-ben szenved. A pozitív verejtékklorid vizsgálatot ismételni kell megerősítés céljából, és ahol lehetséges, elvégeztetni a CF génmutációs panelvizsgálatot. Vannak egyéb kórképek CF-en kívül, ahol pozitív lehet a verejtékvizsgálat. Ide tartozik az anorexia nervosa, az Addison-kór, a vese eredetű diabetes insipidus és a csökkent pajzsmirigyműködés.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Néhány CF-s betegnél normális vagy nem egyértelmű eredményt mutat a verejtékklorid vizsgálat, az ő esetükben szükséges más vizsgálatok elvégzése, vagy a diagnózist kizárólag a klinikai kép alapján állapítják meg. Az ödéma téves negatív eredményt okozhat.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!