Klorid (vér)

Adatlap

Klorid (vér)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A klorid az elektrolitok közé tartozik. Negatív töltésű molekula, amely más elektrolitokkal együtt együtt segít szabályozni a folyadék mennyiségét a szervezetben, és fenntartani a sav-bázis egyensúlyt. A klorid jelen van minden testfolyadékban. A klorid részt vesz a sejtekben, pontosabban a sejtmembránokon lejátszódó elektromos folyamatokban is: nyugalmi helyzetben segít fenntartani az elektromos semlegességet, ingerület esetén a potenciálváltozást. A klorid többsége a gyomor-bélcsatornán keresztül felszívódik, a felesleges mennyiség pedig kiválasztódik a vizelettel. A szervezet elektrolit- vagy sav-bázis egyensúlyában bekövetkezett zavar meghatározására, ill. a terápia monitorozására használják a vizsgálatot.

Előkészületek
A vérvétel éhgyomorra történik; ezzel elkerülhető a klorid szint étkezést követő természetes csökkenése, a fals hypochloraemia eredmény.

Normálérték:
99 - 111 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az emelkedett klorid-szint (amelyet hyperchloraemiának hívnak), általánosságban dehidrációt jelez, de megjelenhet minden olyan kórfolyamatban, amely magas nátriumszinttel jár. Hyperchloraemia jelenhet meg akkor is, amikor túl sok alkálikus vegyület elvesztése történik a szervezetből, (amely metabolikus acidózist eredményez), vagy hyperventilációt követően, (amely respiratorikus alkalózishoz vezet).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A vér csökkent klorid szintje (amelyet hypochloraemiának hívnak) minden olyan betegségnél megfigyelhető, ahol a vér nátriumszintetje is alacsony. A leggyakoribb betegségek, állapotok: hosszantartó hányás vagy gyomorleszívás, krónikus hasmenés, emphysema vagy más krónikus tüdőbetegség (amely respiratórikus acidosist okoz), vagy ha a szervezetből savvesztés történik (amelyet metabolikus alkalózist eredményez).

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!