Kálium

Adatlap

Kálium
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A kálium elektrolit segíti a szervezetünk folyadékmennyiségét szabályozni, stimulálja az izom-összehúzódást, és részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A kálium jelen van a szervezetünkben lévő összes folyadékban, de nagy mennyisége a sejteken belül található. Ha a káliumszint túl alacsony vagy túl magas, jelentős veszélyben lehet az egészségünk: fennáll a shock, a légzéselégtelenség vagy a szívritmuszavar kockázata.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
3,5 - 5,3 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Magas káliumszint (hyperkalaemia) a következő kórképekben jelentkezhet: túlzott táplálkozással történő káliumbevitel, túlzott intravénás káliumbevitel, akut vagy krónikus veseelégtelenség, Addison- kór, hypoaldosteronismus, szövetkárosodás, fertőzés, Cukorbetegség és dehidráció. Néhány gyógyszer (nem szteroid gyulladásgátló szerek, béta-blokkolók, ACE-gátlók, káliummegtartó vízhajtók) hyperkalaemiát okozhat a kezeltek egy kis százalékában.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony káliumszint (hypokalaemia) a következő kórképekben jelentkezhet: dehidráció, hányás, hasmenés és elégtelen káliumbevitel (ritka). Cukorbetegségban a káliumszint csökkenhet inzulin beadását követően, különösen, ha nem volt megfelelően kezelve. A vér káliumszintje nagyon alacsony, ezért kevés szintváltozás is jelentős következményekkel járhat. Mivel a megfelelő káliumkoncentráció elengedhetetlen a szív működéséhez, ezért gyakran kérik (más elektrolitvizsgálattal együtt) a szívbetegek kivizsgálása során.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!