Karbamid

Adatlap

Karbamid
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Urea formájában ürül a vesén keresztül az aminosavak lebontása során keletkező - egyébként a sejtek számára mérgező - ammónia a szervezetből. A vese működésének vizsgálatára (a kreatinin vizsgálattal együtt) és a dialízis, valamint más vesebetegségben vagy vesekárosodásban használt kezelések hatékonyságának követésére használják.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A vér karbamid koncentrációja az életkorral párhuzamosan emelkedik.

Normálérték:
1,3 - 4,3 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A vér emelkedett karbamid koncentrációja a veseműködés károsodását vagy működésének elégtelenségét jelenti, mely lehet heveny vagy idült betegség. Lehet olyan kórkép következménye is, ahol csökken a vesék vérellátása: congestiv szívelégtelenség, shock, stressz, szívroham, vagy súlyos égési sérülés, dehidráció, vagy olyan kórképek miatt, amelyek akadályozzák a vizelet ürítését. Ha fokozott a máj karbamid termelése, vagy csökkent a vese karbamid ürítése, akkor a vér karbamid szintje emelkedett lesz.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony karbamid szint nem gyakori, és általában aggodalomra nem ad okot. Bár alacsony karbamid szint előfordulhat súlyos májbetegségben, alultápláltságban, és néha, amikor a beteg túl sok vizet fogyaszt. Ha súlyos a májkárosodás, vagy valamilyen betegség gátolja a karbamiddá történő átalakulást, akkor is csökkenhet a vér karbamid szintje.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!