INR

Adatlap

INR
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Véralvadásgátló kezelésben részesülő betegeknél fontos labordiagnosztikai mutató, hogy mennyi idő telik el, amíg a vérmintában az alvadék kialakul. Ám laboratóriumról laboratóriumra változnak a vizsgálatok referenciaértékei, így az eredmények standardizálása érdekében a WHO (Egészségügyi Világszervezet) kifejlesztette és ajánlja az INR (International Normalized Ratio, Nemzetközi Normalizált Ráta) használatát olyan betegek esetén, akik véralvadásgátló gyógyszeres kezelést kapnak. A vizsgálat segít ellenőrízni, hogy a gyógyszerek megfelelőek-e a vérrög képződésének megelőzésére; valamint segít kimutatni és diagnosztizálni a vérzési rendellenességeket. A véralvadásgátló kezelésben részesülő beteg INR-je általában 2,0–3,0 között megfelelő.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
2 - 3,5

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A véralvadásgátló kezeléssel az INR értéket akarjuk megnövelni, azaz a véralvadást késleltetni. Akinek magas alvadási kockázata van, az INR-nek magasabbnak kell lennie (kb. 2,5–3,5 között). A megnyúlt vagy megnövekedett PI (azaz a magas vagy megnövekedett INR-érték) azt jelenti, hogy a vérnek túl hosszú időre van szüksége az alvadáshoz. Ha valaki nem szed véralvadásgátló gyógyszert és a PI-je mégis megnyúlt (az INR-je emelkedett), akkor az ok megállapításához további vizsgálatra van szükség. Általában az antibiotikumok, az aszpirin megnövelik a PI/INR-t. Magasabb értékek vérzékenységgel járhatnak. Erre utalhat, ha minimális fizikai hatásokra is véraláfutások keletkeznek. Továbbá ez állhat orrvérzés, véres vizelet és széklet hátterében.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az altatószerek, az orális fogamzásgátlók, a hormonpótló terápia és különösen a K-vitamin – akár multivitaminban, akár táplálékkiegészítőkben – csökkentheti a PI/INR-t. Alacsonyabb érték fokozott alvadékonysággal, trombózisokkal, embólia kialakulásával járhat.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!