Ig M

Adatlap

Ig M
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az immunglobulinok az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, melyek ellenanyagként funkcionálnak, fontos szerepet játszanak az idegen anyagokkal és kórokozókkal szembeni védekezésben, felismerik a vírusok, baktériumok, a mérgek és az idegen szövetek által a szervezetbe juttatott antigéneket. Az immunglobulinok öt osztályának egyike. Az IgM ellenanyag fő funkciója a kórokozók eliminálása direkt agglutinációval és a komplement rendszer aktiválásával. IgM típusú ellenanyagok az. un. természetes ellenanyagok, ezek közé tartoznak az ABO vércsoportrendszer ellenanyagai is.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alkalmanként a - a vénás vér mellett - a gerincvelői folyadékból határozzák meg az immunglobulinok szintjét, ahol nagyon kis koncentrációban vannak jelen.

Normálérték:
férfi: 0,34 - 2,1, nő: 0,4 - 2,4 g/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Emelkedett IgM szintet látunk Waldenström macroglobulinaemia, IgM típusú cryoglobulinaemia, monoklonális gammopathia, valamint különböző krónikus fertőzések akut fellángolása során.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az immunglobulinok alacsony szintje általában veleszületett rendellenességek, valamint krónikus lymphoid leukémia (CLL) esetén fordul elő. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!