Ig G4

Adatlap

Ig G4
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az immunglobulinok az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, melyek ellenanyagként funkcionálnak, fontos szerepet játszanak az idegen anyagokkal és kórokozókkal szembeni védekezésben, felismerik a vírusok, baktériumok, a mérgek és az idegen szövetek által a szervezetbe juttatott antigéneket. Az IgG az immunoglobulinok öt osztályának az egyike, 4 alosztálya van (IgG1, IgG2, IgG3 és IgG4), melyeknek funkciói eltérőek. A termelődő IgG alosztály típusa a kórokozó antigénjétől, a behatolás helyétől és az antigén expozíció tartamától is függ. Fontos, hogy IgG alosztály hiány normális IgG szint mellett is előfordul!

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alkalmanként a - a vénás vér mellett - a gerincvelői folyadékból határozzák meg az immunglobulinok szintjét, ahol nagyon kis koncentrációban vannak jelen.

Normálérték:
0,08 - 1,51 g/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Emelkedett IgG szinttel járhat a monoklonális gammopathia, különböző eredetű fertőzések, krónikus gyulladásos folyamatok, valamint az autoimmun betegségek.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az immunglobulinok alacsony szintje általában veleszületett immunhiányos rendellenességek, immunszupresszív terápia során, valamint nephrosis szindróma esetén fordul elő. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!