Ig E (felnőtt)

Adatlap

Ig E (felnőtt)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az immunglobulinok az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, melyek ellenanyagként funkcionálnak, fontos szerepet játszanak az idegen anyagokkal és kórokozókkal szembeni védekezésben, felismerik a vírusok, baktériumok, a mérgek és az idegen szövetek által a szervezetbe juttatott antigéneket. Az IgE az immunglobulinok öt osztályának egyike. Koncentrációja a vérben normál körülmények között igen alacsony. Leginkább az allergiás reakciókban/betegségekben, primer immundeficienciákban valamint a parazita fertőzésekben játszik szerepet. Az allergia tesztek során gyakran mérik szintjét.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alkalmanként a - a vénás vér mellett - a gerincvelői folyadékból határozzák meg az immunglobulinok szintjét, ahol nagyon kis koncentrációban vannak jelen.

Normálérték:
< 100 kE/l < 240 µg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az IgE magas szintje leginkább allergiás betegségekkel van összefiggüsben. Elsődleges immunhiányos állapotokban, malignitásokban, fertőző és gyulladások esetén megemelkedhet.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az immunglobulinok alacsony szintje általában veleszületett rendellenességek, valamint primer és secunder immundeficienciák esetén fordul elő. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!