Ig (felnőtt)

Adatlap

Ig (felnőtt)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Az immunglobulinok az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, melyek ellenanyagként funkcionálnak, fontos szerepet játszanak az idegen anyagokkal és kórokozókkal szembeni védekezésben, felismerik a vírusok, baktériumok, a mérgek és az idegen szövetek által a szervezetbe juttatott antigéneket. Az immunglobulinokat szerkezeti felépítésük alapján öt osztályba soroljuk: IgA, IgD, IgE, IgG, IgM. A vizsgálat segít értékelni az immunrendszer állapotát.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alkalmanként a - a vénás vér mellett - a gerincvelői folyadékból határozzák meg az immunglobulinok szintjét, ahol nagyon kis koncentrációban vannak jelen.

Normálérték:
8,0 - 18,0 g/l g/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Központi idegrendszeri fertőzésekben (meningitis, encephalitis), gyulladásos állapotokben és sclerosis multiplex esetén magas koncentrációban vannak jelen a gerincvelői folyadékban. Az immunglobulinok emelkedett koncentrációja (hypergammaglobulinaemia) mutatható ki myeloma multiplex, különböző májbetegségek (májzsugor, májgyulladás), kötőszöveti betegségek, autoimmun betegségek (rheumatoid arthritis, scleroderma, szisztémás lupus erytheromatosus) akut és krónikus gyulladások esetén, valamint intrauterin és perinatalis fertőzések esetén is magasabb lehet a koncentráció.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Hypogammaglobulinaemiát öröklött és szerzett rendellenességek is okozhatnak. Az alacsony szint leginkább hematológiai malignus kórképekhez (krónikus lymphoid leukémia, myeloma multiplex, Hodgkin-kór) és nephrosis szindrómához, vagy az immunglobulinok termelésének csökkenéséhez társul. Azonban számos gyógyszer (immunszupresszánsok, szteroidok), vesebetegség, diabetes is képes csökkenteni a szintet.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!