HVA (vizelet)

Adatlap

HVA (vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A VMA a mellékvesevelőből felszabaduló hormonok (adrenalin, noradrenalin) bomlásterméke, mely a vizeletben kiválasztódik. A vizelet VMA-vizsgálat a vérnyomáscsökkentőkre nem csökkenő magas vérnyomás hátterében álló egyik lehetséges ok, a mellékvesevelő hormonokat termelő daganat (phaeochromocytoma) kimutatására szolgál.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A vizsgálathoz 24 órás gyűjtött vizelett szükséges, azonban, akiknél nem lehetséges ez a módszer, azoknál random módon gyűjtött vizelet is megfelelő.

Normálérték:
< 15 mg/nap

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas vizeletszint mellékvesevelő hormont termelő daganatra (pl. phaeochromocytoma) utalhat, ám ez nem diagnosztikus, további vizsgálatokra van szükség. Gyermekeknél neuroblasztoma gyanúja is felmerülhet a magas értékek láttán. Emellett egyes gyógyszerek (levodopa, értágítók, hörgtágítók), sok banán vagy vanília fogyasztása, stressz, erős érzelmi állapot, testedzés emelkedett szintet okoznak. Magasabb a szintje különféle betegségekben is: ólommérgezés, terhességi görcsroham (eclampsia), túl alacsony vércukorszint, egyes idegrendszeri betegségek (Guillain-Barré-szindróma, amyotrophiás lateralsclerosis).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van. Alultápláltság, veseelégtelenség, egyes gyógyszerek (guanethidin, reserpin, fenfluramin) csökkentik a szintjét, így álnegatív eredményt adhatnak.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!